Det kan få stora konsekvenser…

Gjorde Isabella verkligen detta?

Fler och fler pengar spenderas på att använda influencers, eller influencers, för marknadsföring, medan marknadsföringsteam inte har hållit samma takt, redaktörerna tror.

Kampanjmeddelanden smyga in i blogginlägg och sociala media uppdateringar följt av tiotusentals. Utan att det annonseras.

Dessa människor låtsas vara professionella aktörer och vill tjäna pengar, vilket naturligtvis de måste göra, men då följer de också marknadsföringsreglerna.

Entreprenören Isabella har vikts tio gånger av RO sedan 2016.

Så här såg det ut:

Rapporterad annonsering: Kampanjbild på bloggen för en av hennes produkter.

Anmälare: Privatperson

Fallet: Bloggposten handlar om Isabellas semester och innehåller fem bilder som ser privata ut. En av bilderna visar en hand som håller en av hennes produkter. Det har inget att göra med posten och produkten är så synlig att det blir som reklam. Posten är inte heller markerad som reklam, rapporterar anmälaren.

Beslut: FOLD

Rapporterad annonsering: Blogginlägg på möbler och andra inredningsprodukter från olika märken

Anmälare: Privatperson

Saken: Posten på hennes hemsida med titeln “Hallen är klar” innehåller 15 bilder med information om olika möbler och interiördetaljer med länkar till leverantörerna. Enligt anmälaren är det i början av blogginlägget förstått att alla länkar i posten är reklamlänkar.

Beslut: FOLD.

Tillkännagav reklam bloggpost om en deodorant

Anmälare: privatperson

Saken: I ett blogginlägg där Isabella visar kläder från ett klädmärke, med underrubriken “I samarbete med …” finns det också en bild där hon har en deodorant från eget varumärke. Dessutom en länk till varumärkets hemsida. Enligt anmälaren är det smug reklam och vilseledande för läsaren. Anmälaren anser att det är oklart att inlägget också annonserar deodoranten.

Beslut: FOLD

DETTA GÖR INFLUENER
Influencers, i samband med reklam och media, är ett kollektivt namn för opinionsgivare och andra som uttrycker sig i sociala medier och andra kanaler för att påverka läsningen.

Influes är också bloggare i mode, hälsa och livsstil som får betalt för att visa upp eller prata om vissa produkter eller varumärken på ett personligt och positivt sätt och därigenom påverka konsumenterna.

Reply